Så lyckas du med din trädgårdsdesign

Så lyckas du med din trädgårdsdesign

Dags att ge trädgården ett ansiktslyft? Då finns anledning att göra en riktig trädgårdsdesign, på samma sätt som proffsen gör. Att leta inspiration, rita och planera är ett minst lika roligt stadium som att ta det första spadtaget – och ju noggrannare planering desto bättre resultat. Här kan du läsa om hur du lyckas med din egen trädgårdsdesign.

Gör en ”Mood board”

Mood boards, eller collage, används ofta av inredningsarkitekter. Enkelt förklarat är det en form av skiss eller ritning på hur man vill att det aktuella projektet ska se ut. Självklart fungerar en mood board utmärkt som grund även vid trädgårdsdesign, och man kan klippa och klistra precis som man vill.

Börja med at rita upp en karta över trädgården, gärna så skalenlig som det går. Rita upp sådant som inte går att ta bort, till exempel byggnader, berg och vatten. Fyll sedan på genom att rita upp nya vackra rabatter, grusgångar och kanske uteplatser. Låt det här momentet ta tid – kanske kommer du få många nya idéer eftersom.

Ett bra tips i planeringsstadiet är också att välja ett tema eller röd tråd att hålla. Några exempel som kan användas vid trädgårdsdesign:

  • Romantisk
  • Modern
  • Grön
  • Lättskött
  • Rofylld

Läs på om lämpliga växter

När man anlägger en trädgård är valet av växter viktigt, eftersom olika växter trivs i olika miljöer. Här finns alltså anledning att läsa på, och ta reda på vad trädgården egentligen har för läge. Kanske drömmer du om en rosträdgård eller något annat exotiskt, men märker att det inte alls kommer att fungera. Då är det bara att tänka om och hitta något som kommer att trivas bättre.

Anlita hjälp med trädgårdsdesign

Tycker man att det känns avancerat att ta fram en egen trädgårdsdesign, vilket det faktiskt är, så kan man anlita hjälp. Då behöver man anlita en trädgårdsarkitekt, som troligen också kommer att arbeta utifrån ovan nämnda steg. Fördelen är att denne är bekant med olika växter och vet vad som trivs var, samt hur man ska tänka, planera och designa för att få en trevlig helhet.

På det här sättet finns också en chans att man får förslag på sådant man kanske inte hade kommit på själv och dessutom får man någon att bolla och utveckla sina egna idéer med.

Profilbild
Senaste inläggen av Hilma Larsson (se alla)
Profilbild
Hilma Larsson

Mode brukar främst förknippas med estetik. Men fokus på funktion kommer starkt och själv har jag hellre slitstarka arbetsbyxor än svindyra modebrallor. Det är även den rollen jag delvis kommer att ha som skribent. Följ mig och du kommer få läsa om kängorna som håller i 20 år, vad som är viktigt i val av vandringsbyxor och vilka ryggsäckar som fått bäst i test.