Slipp bonuspoäng – välj ett kort med cashback

Slipp bonuspoäng – välj ett kort med cashback

De senaste åren har det blivit allt mer vanligt med en förmån kallad cashback hos kortutgivare. Som ordet antyder är det helt enkelt att man får bonus genom pengar tillbaka, vilket i praktiken innebär en rabatt när man handlar med kortet. I kreditkortssammanhang kallas samma fenomen ibland också kickback.

Fördelar med cashback-kort

Beroende på vilka inköp en person vanligen gör kan det finnas flera anledningar att välja ett cashback kort framför ett kreditkort med bonussystem.

  • Flexibilitet. Ett cashback-kort ger användaren pengar tillbaka vid månadens slut snarare än till exempel bonuspoäng, vilka vanligen endast kan användas i en särskild bonusshop eller mot särskilda typer av inköp, exempelvis flygresor. Cashback innebär istället att man får en rabatt som återbetalas i pengar. Det låser således inte användaren i ett bonussystem.
  • Enkelhet. Eftersom kreditkortsföretaget återbetalar cashback varje månad behöver kortinnehavaren inte hålla reda på någonting relaterat till nivåer av bonuspoäng och konvertering av dessa. Varje månad kommer en sammanställning som visar var inköpen gjorts, vilken cashback som medföljde samt återbetalning av denna.

Olika sorters cashback-kort

Det finns två huvudsakliga sorters cashback, vilket kan vara värt att notera innan val av kreditgivare. En vanlig variant är den som innebär en direkt nedbetalning på fakturan. I månadens sammanställning visas cashbacken alltså som en rabatt på hela köpet. Detta kan vara en fördel eftersom vanliga rabatter som dras av i butikens kassa vanligen endast gäller vissa produkter. En annan variant av cashback är den som innebär en rabatt på ett framtida köp. I detta fall får man alltså inte pengar tillbaka på ett köp som redan är gjort.

Att välja det bästa cashback-kortet

Vilket som är det bästa cashback-kortet beror på ens personliga preferenser och vad man förväntar sig att köpa med kortet. Vissa kreditkortsutgivare ger endast cashback på köp i utvalda butiker, medan andra ger på fler köp. De som ger på fler köp ger vanligtvis en lägre procent tillbaka, men beroende på hur mycket man använder kortet kan detta ändå vara fördelaktigt. Andra faktorer som har betydelse är årsavgiften – naturligtvis är en så låg årsavgift som möjligt att föredra – samt kreditvillkoren. För att undvika att cashbacken konsumeras av räntan är det bra att leta efter kort med så lång räntefri kredit som möjligt.

webmaster