Köpblogg

Husmorstips – stopp i rören

Husmorstips – stopp i rören

Har du problem med stopp i avloppet? Det finns många olika typer av rengöring och lösningsmedel att använda sig av men inte alltför sällan innehåller dessa en hel del kemikalier. Vill du undvika det finns det flera husmorstips att ta till som både är skonsamma mot miljön och mot plånboken.

Vad är ett husmorstips?

 • Billigt
 • Bra för miljön
 • Effektivt

Ett husmorstips är det som nyss nämndes, ett billigt och skonsamt knep för att lindra och råda bot på besvär. Till exempel kroppsliga – så som eksem eller hosta. Det kan även vara som i detta fall – ett knep för att råda bot på den husliga värken, så som envisa fläckar på möbler eller stopp i avloppet.

Husmorstips är många gånger effektiva, för en del kanske de till och med fungerar förvånansvärt väl – vilket kan bero på att tipsen är väl beprövade. Gemensamt för tipsen är att ingredienserna som används ofta redan finns i hemmet och inte minst i skafferiet. Det är inte ovanligt att tipsen innebär att ta tillvara på sådant som annars skulle ha slängts. Visste du till exempel att kaffesump kan användas som ingrediens i en body-scrub eller för att göra rent händer som är kladdiga av olja?

Bikarbonat

Bikarbonat är en universalprodukt som används till alltifrån matlagning, till skönhet och till städning. Det har en förmåga att lösa upp fett och smuts vilket gör att pulvret även går att använda för att lösa upp stopp i rören. Ett gammalt husmorstips är att blanda bikarbonat med vinäger och hälla ner i avloppet, därefter häller man över kokande vatten i avloppet och förhoppningsvis har man ett stopp mindre att tänka på efter proceduren.

Ättika

Ättika är liksom bikarbonat ett husmorstips som hänger kvar och som för det mesta håller vad det lovar. Fungerade det inte med vinägern? Testa då istället att blanda bikarbonat och salt och häll i avloppet. Sedan tar du och häller ättika ner i avloppet på blandningen med bikarbonat och salt. Koka upp vatten och häll även det ner i avloppet. Det kommer att bli en kemisk reaktion, både när bikarbonatet får ättika på sig och när vattnet träffar pulvret. Det är helt ofarligt och helt i sin ordning. Efter ett tag lägger sig reaktionen och du kan då testa om det fortfarande är stopp i avloppet – mest troligt inte.

Kortfakta om Ysl parfym

Kortfakta om Ysl parfym

Här presenteras kort information om Ysl parfym – och varifrån det kända varumärket kommer ifrån.

Ysl parfym är förkortning för…

Ysl är en förkortning för Yves Saint Laurent. I dess loga skrivs dessa ord ihop med stora bokstäver samtidigt som första bokstaven i varje ord är extra stor. Många säger däremot bara ”ysl” när de hänvisar till märket.

Ysl kännetecknas av…

Ysl kännetecknas av kreativitet och exklusivitet. Det ska upplevas som ett lyxigt märke som erbjuder finare produkter inom både kosmetik och parfym.

Märkets historia började…

Namnet, Yves Saint Laurent, kommer från grundaren som skapade märket redan vid 17 års ålder. Som en mycket respektabel modekaparare under 1900-talet var han självklar profil inom modevärlden. Flera gånger vågade han vara drivande för i att ändra modetrender. När han var 25 år fick han ansvaret över Dior (modehuset) och blev då den yngsta directorn.

År 1961 lanserades märket med hans eget namn. Ett märke som idag är synonymt med kvalité, lyx och exklusivitet.

Exempel på produkter inom parfym är…

 • Black Opium Neon

En eau de Parfum för kvinnor med ett pris på ca 500 kr för 30 ml eller ca 1300 kr för 75 ml. Black Opium är en parfym med orientalisk doft och enligt dem själva är det en doft för ”kvinnor som älskar nattlivet”. Den lanserades 2020 och ingår i serien Black Opium.

 • Ysl Saint Laurent Libre

En parfym som förmedlar självförtroende och självständighet. Beskrivs som en doft för kvinnor som vill markera att de själva väljer vad som är bäst. Här bjuds det på en blommigt fräsch doft med inslag av lavendel. Passar speciellt bra vid ”speciella tillfällen” och är kanske inte den parfym som används till vardags tack vare dess starka karaktär.

 • Manifesto

En parfym som beskrivs passa till passionerade kvinnor vilka älskar frihet och styrka. Med en orientalisk doft, med inslag av blommor, kan doften användas både på kvällar och dagar. Top notes är svarta vinbär, bergamott samt gröna noter. Middle notes är jasmin och liljekonvalj och base notes är vanilj, tonkabönor, sandelträ och cederträ. Doften lanserades 2012 och har sedan dess varit en av de mer köpta produkterna från ysl.

Det är inte bara doften som är hyllning till kvinnan utan även dess flacon som har inspiration från en kvinnokropp.

Allt du behöver veta om stödstrumpor

Det är inte bara äldre människor som kan ha nytta av stödstrumpor – det passar även utmärkt för den som tränar, den som är gravid, den som reser mycket eller faktiskt för vem som helst. Strumporna sitter åt hårt och ger ett skönt stöd, något som kan vara bra i många olika situationer.

Stödstrumpor – för vem?

Stödstrumpor förknippas ofta med äldre personer men alla kan faktiskt bära dessa åtsittande och faktiskt ganska bekväma strumpor. Den som tränar hårt kan ha god nytta av ett par stöd, – eller kompressionsstrumpor då det gör att musklerna återhämtar sig snabbare.

Som gravid är det vanligt med vätska i fötter och ben och även här kan dom åtsittande strumporna göra skillnad, lika väl som för den med dålig blodcirkulation. Även den som flyger långa turer ofta kan ha nytta av ett par, samt den som bara vill avlasta sina hårt arbetande ben och fötter ibland.

Olika modeller

Stödstrumpor finns i många olika modeller och idag behöver man inte oroa sig för att det ska synas att man har ett par på sig. Dom många modellerna gör att man kan välja det man själv gillar, oavsett om det är glatt eller mer diskret. Det som kan skilja strumporna åt är bland annat:

 • Färger och mönster
 • Längd
 • Material, så som nylon och bomull

Med längd menas hur långt upp på benet dom går – det finns både korta modeller och modeller som sträcker sig över eller strax under knät. Det finns även hela strumpbyxor – faktiskt riktigt snygga sådana med glittriga detaljer eller fina mönster.

Användning och skötsel

Det är ingen konst att använda stödstrumpor – är man van kan man bära dom under många timmar varje dag. Till en början kan det dock vara klokt att börja korta stunder åt gången och låta benen och fötterna vänja sig vid det åtsittande känslan. Känns det inte bra är det bara att ta av sig strumporna och prova på nytt vid ett senare tillfälle.

Mellan användningarna behöver man givetvis tvätta sina stödstrumpor och exakt hur man bör göra kan skilja sig beroende på material. Följ tvättanvisningarna som finns och tvätta gärna med ett milt tvättmedel. Undvik blekmedel och sköljmedel och låt sedan strumporna hänga på tork i rumstemperatur. God skötsel förlänger hållbarheten så var noggrann med detta!

Olika typer av arbetsskor

Olika typer av arbetsskor

Att ha riktigt bra arbetsskor på fötterna är viktigt i många typer av yrken. Det är viktigt dels för att skydda fötterna men också för att skona kroppen till exempel från stötar eller mycket gående och/eller stående. Det finns många typer av skor framtagna att bära just på arbetet – nedan kan du läsa mer om vad som skiljer dom från vanliga, samt om några av dom modeller som finns att hitta.

Vad är arbetsskor?

Det som skiljer arbetsskor från ”vanliga” kan vara flera saker. Ett exempel är att många är utrustade med stålhätta, vilket passar den med ett fysiskt tungt arbete där det finns en risk att slå i eller tappa tunga föremål på fötterna.

En annan sak som det ofta pratas om när det kommer till skor som ska bäras under långa arbetsdagar är att dom ska vara ergonomiska och sköna att bära. Detta för att spara på kroppen så mycket det går – alltifrån fötter och knän till rygg. Om man står eller går mycket i sitt arbete är det särskilt viktigt med fotriktiga och bekväma skor som kan bäras hela dagen utan bekymmer.

Några av dom modeller som finns att hitta för den som är på jakt efter ett par arbetsskor är följande:

 • Vinterskor – Vinterskor för arbete är ofta av kängliknande modell, och har ett varmare foder och ett något högre skaft. Kort och gott är det en mer rejäl variant som passar för årets kallare tider, utan att man behöver göra avkall på ergonomi och säkerhet. Finns att välja med stålhätta för den som behöver.
 • Sommarskor – Under kategorin sommarskor för arbete hittar man en mängd olika modeller, alltifrån vanliga sneakers till mer rejäla skor med förstärkningar, slitstarkt material och stålhätta.
 • Lätta arbetsskor – Det finns även en hel del lättare skor att hitta, till exempel den klassiska träskon, som tycks populär inom flera olika yrkesgrupper. Även dessa finns både med och utan stålhätta, samt med eller utan rem bakom hälen.

Vare sig man arbetar som snickare eller sjuksköterska är det viktigt att ha bra på fötterna och utbudet av skor avsedda att bära på jobbet är stort. Många arbetsgivare sponsrar med riktiga skor men om så inte är fallet är det en investering väl värd att göra ur egen ficka.

Ta bort lösnaglar – så gör du

Lösnaglar är fint och ger en exklusiv känsla. Det är ett roligt tillbehör när man vill känna sig lite extra fin men det finns också dom som bär sina naglar för jämnan. Däremot kan det finns tillfällen när man vill eller behöver ta bort lösnaglar– om inte annat bara för att sätta dit nya. Det finns olika typer av tillfälliga naglar och därmed också olika metoder för att ta bort dom – du kan läsa mer om några av dom här.

Ta bort lösnaglar för engångsbruk

Under en lång tid var lösnaglar för engångsbruk det vanligaste alternativet och det är perfekt om man bara vill vara lite extra fin under en dag eller en kväll. Dessa kan vara självhäftande vilket gör dom både enkla att sätta dit och ta bort, men det finns även sådana som man limmar fast själv med ett speciellt lim. Detta kan vara lite svårare att få bort men det finns ett speciellt medel avsett för detta.

Det kallas för lösnagelremover och påminner lite om aceton. Det kan med fördel appliceras på en bommustuss som man sedan duttar över nageln tills den börjar släppa – något som tar ca 20 minuter. Att ta bort lösnaglar för engångsbruk är enkelt om man bara följer anvisningarna, så var noggrann med det.

Akrylnaglar

Akrylnaglar är en annan typ av lösnagel – kanske den mest slitstarka av dom alla. Akrylen är ett material som härdar snabbt och blir väldigt hårt och lämpar sig därför bra när man vill ha extra långa naglar. Men kanske kommer en dag när man känner att man bill ta bort dom lösnaglar man har och för bästa resultat bör man använda sig av två metoder.

Den första är att slipa ner lösnageln som mycket det går – både på längden och på tjockleken. Därefter använder man sig av samma metod som nämndes ovan, med lösnagelremover (medel för att ta bort lösnaglar) och bomullstussar som får ligga och verka på nageln i 20–30 minuter.

Gelénaglar

Gelenaglar är en annan typ av lösnaglar som är enklast att få bort genom slipning. Detta kan man göra hemma men då behöver man ordentliga verktyg. Det bästa är att gå tillbaka till salongen som gjort naglarna, för att även låta dom fila ner dom och ta fram den vanliga nageln igen. För att ta bort lösnaglar är det viktigt att man använder rätt metod beroende på vilka naglar man har. Tänk på att:

 • Följa anvisningar för olika produkter
 • Ta hjälp om du inte får bort naglarna på egen hand

Så lyckas du med din trädgårdsdesign

Dags att ge trädgården ett ansiktslyft? Då finns anledning att göra en riktig trädgårdsdesign, på samma sätt som proffsen gör. Att leta inspiration, rita och planera är ett minst lika roligt stadium som att ta det första spadtaget – och ju noggrannare planering desto bättre resultat. Här kan du läsa om hur du lyckas med din egen trädgårdsdesign.

Gör en ”Mood board”

Mood boards, eller collage, används ofta av inredningsarkitekter. Enkelt förklarat är det en form av skiss eller ritning på hur man vill att det aktuella projektet ska se ut. Självklart fungerar en mood board utmärkt som grund även vid trädgårdsdesign, och man kan klippa och klistra precis som man vill.

Börja med at rita upp en karta över trädgården, gärna så skalenlig som det går. Rita upp sådant som inte går att ta bort, till exempel byggnader, berg och vatten. Fyll sedan på genom att rita upp nya vackra rabatter, grusgångar och kanske uteplatser. Låt det här momentet ta tid – kanske kommer du få många nya idéer eftersom.

Ett bra tips i planeringsstadiet är också att välja ett tema eller röd tråd att hålla. Några exempel som kan användas vid trädgårdsdesign:

 • Romantisk
 • Modern
 • Grön
 • Lättskött
 • Rofylld

Läs på om lämpliga växter

När man anlägger en trädgård är valet av växter viktigt, eftersom olika växter trivs i olika miljöer. Här finns alltså anledning att läsa på, och ta reda på vad trädgården egentligen har för läge. Kanske drömmer du om en rosträdgård eller något annat exotiskt, men märker att det inte alls kommer att fungera. Då är det bara att tänka om och hitta något som kommer att trivas bättre.

Anlita hjälp med trädgårdsdesign

Tycker man att det känns avancerat att ta fram en egen trädgårdsdesign, vilket det faktiskt är, så kan man anlita hjälp. Då behöver man anlita en trädgårdsarkitekt, som troligen också kommer att arbeta utifrån ovan nämnda steg. Fördelen är att denne är bekant med olika växter och vet vad som trivs var, samt hur man ska tänka, planera och designa för att få en trevlig helhet.

På det här sättet finns också en chans att man får förslag på sådant man kanske inte hade kommit på själv och dessutom får man någon att bolla och utveckla sina egna idéer med.

Sköna underkläder – en omöjlig kombination?

De flesta av oss vill känna oss fina, men samtidigt vill nog de allra flesta även vara bekväma. Så hur löser man då ekvationen sexiga underkläder? Är det en omöjligt kombination eller går det att hitta riktigt sexiga underkläder som trosor och bh:ar som sitter bekvämt på kroppen? Vi går igenom allt du behöver veta.

Om du vill känna dig sexig måste du börja i rätt ände, bekvämligheten. Om du inte känner dig bekväm i det du bär, kommer du aldrig kunna känna dig snygg eller sexig utan endast fokusera på att du känner dig obekväm. Så vem erbjuder bekväma underkläder? Ett tips är att kolla in hos butiker som Lindex. Här kan du hitta flera underklädesserier med många alternativ. Du kanske hittar en push-up bh du älskar med matchande stringtrosor men skulle hellre valt en annan bh:modell? Hos Lindex kan du alltid välja mellan flera passformer i samma serie. Fördelen är att du enkelt kan hitta sexiga och matchande underkläder som ändå är bekväma.

Sexiga underkläder i sköna material

Vill du hitta något mer utmanande? Det finns hur många nätbutiker som helst som erbjuder sexiga underkläder, men den stora frågan är ju om plaggen är bekväma. Ett sätt att bilda dig en uppfattning är genom att kolla in produkternas specifikationer. Då kan du genast se vilket material plaggen är tillverkade av. Är trosor gjorda av bomull är det väldigt bra då det är ett material som har goda ventilationsförmågor. Samtidigt är bomull skonsamt mot huden. För att välja ut sexiga underkläder som är bekväma kan det vara bra att tänka på följande saker:

 • Alla kroppar är olika – i vilka trosor tycker du att din rumpa framhävs bäst? Kanske är det trosor med extra hög midja, eller låga boxers eller minimala string? Kör på den modell du tycker är bäst för din kropp.
 • Vilken färg gillar du? Om du alltid bär svarta underkläder kanske det inte är supersmart att köpa knallrosa trosor. Risken är ju stor att du inte känner dig bekväm i färgen och att du helt enkelt aldrig kommer använda trosorna.
 • Vilken bh:typ brukar du använda? Att börja experimentera med olika bh:modeller kanske inte är det bästa då det är ganska svårt att hitta en bh som sitter perfekt. Har du hittat en modell du gillar bör du köra på den, sexiga underkläder finns i alla sorters modeller.
 • Känner du dig bekvämast i matchande eller mixade set?

IPHONE REPARATION

Att äga en Iphone innebär ofta minst ett besök hos en affär för en Iphone reparation. Om de tappas i marken eller används utan skal går de lätt sönder och en Iphone reparation är nödvändig. Ofta är det bara glaset som går sönder och det kan lätt fixas genom en reparation av Iphone. En iphone reparation tar ofta inte lång tid och är ofta absolut nödvändig för att ens kunna använda telefonen. Men priserna och kvaliteten kan variera beroende på vilken affär som utför arbetet.

Reparera Iphone hos Idofix.se

Idofix.se är en affär i Linköping som sysslar med reparation av Iphone. Affären har funnits i sju år och är specialiserade på reparationer av just Iphones, oavsett modell. De utför framförallt byte av skärm men kan även byta batteri och liknande. Oftast tar reparationen inte mer än en eller två timmar, men kan såklart ta mer om telefonen är allvarligt skadad. I affären finns även reservdelar till salu för den som vill fixa sin telefon på egen hand. Dessa inkluderar bland annat nya batterier, skärmar och ladduttag. De nämnda går att köpa både i den fysiska butiken och den nätbaserade butiken på hemsidan.

Priser

Priset för reparationen av en Iphone varierar. Framförallt beror det på vilken modell det är eftersom att dess storlek och komponenter är olika stora och komplexa. Priserna för några utav modellerna och typ av reparation är följande;

Byte av glas;
Iphone 4 & 5 = 499 :-
Iphone 6 = 599 :-
Iphone 7 = 699 :-
Iphone 8 = 749 :-
Batteri;
Iphone 4-8 = 399 :-

Beroende på modell kan även andra delar repareras eller bytas ut, såsom hemknappar, volymknappar och ladduttag. Priserna för dessa går att hittas på hemsidan iDoFix.se.

Köpvillkor

Företagets villkor hittas på hemsidan iDoFix.se. Där tydliggörs att kunden har en 14 dagars ångerrätt vid köp i butiken. För reklamationer är butiken skyldig att återbetala kunden inom 30 dagar. För tjänsterna, alltså reparationerna, gäller ett års garanti vilket innebär att om reparationen av någon anledning visar sig vara dåligt utförd eller inte leva upp till förväntningarna, kan kunden kräva att företaget gör om reparationen eller ge pengarna tillbaka. Företaget iDoFix ligger i Linköping och kan enkelt kontaktas antingen i person i butiken, eller via kontaktformulär alternativt telefon.

Naturligt löshår för alla

Löshår var länge något som enbart en liten del av människor använde, men idag är det en stor marknad som har något för alla smaker och hårkvaliteter. Även den mest kräsne kan idag hitta rätt när det gäller hårfärg, kvalité och nyans.

Idag använder mängder med personer löshår. Löshår gör att håret ser fylligare och tjockare ut och många som anser sig ha tunt eller stripigt hår använder löshår för en bättre look. Många föredrar äkta människohår eftersom det ger en mer naturlig känsla och det ser även bättre ut. Tre saker att tänka på när det gäller löshår:

 1. Löshår fästs med klämmor eller lim eller silikon.
 2. Löshår går att forma och styla precis som vanligt hår. Den som önskar platta håret gör det, den som vill ha lockar kan locka håret.
 3. För bästa resultat så bör färgen och kvalitén på håret matchas väl med det egna håret. Löshår finns i många olika färger och nyanser och det ska gå att hitta en perfekt match. På nätet finns olika hjälpmedel som hjälper alla att hitta hår som matchar just deras färg och nyans.
 4. För att kunna använda löshår flera gånger och länge, måste man vara beredd på att vårda det väl.

Äkta löshår av bra kvalité

Många som använder löshår önskar att det ska se helt naturligt ut. Det betyder ofta att man väljer äkta löshår, det vill säga riktigt hår som inte är framställt på syntetisk väg. För att uppnå detta naturliga resultat så är det även viktigt med en bra färgmatch. Löshår går att använda dag för dag och ta ur när man önskar det, eller så kan det sitta i under en längre period.

Hur man fäster håret

Löshår kan fästat med flera olika metoder. Clip-on eller tejp är två vanliga metoder. Det finns även hästsvansar som enkelt kan klippas in i håret. Clip-on set är ett enkelt och skonsamt sätt att förlänga ditt hår. Man sätter enkelt in så mycket löshår som man önskar och matchar enkelt ens färg och längd. Mycket av de löshår som finns på marknaden är idag väl utvecklat och det finns mängder av hårfärger och nyanser. Man som är intresserad av löshår men känner sig lite skeptiskt kommer att bli övertygad när man ser hur utbudet har utvecklats. Idag är löshår något modernt som även den mest kräsne kan använda.

Assistansbolag för barn i Jönköping

Precis som för vuxna kan även barn beviljas personlig assistans. Personlig assistans är en av insatserna i LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Tanken med personlig assistans för barn är att barnet ska kunna få möjlighet att utvecklas, leka och leva som andra barn i så hög utsträckning som möjligt och på samma villkor.

Eftersom alla barn är olika är det viktigt att hitta ett assistansbolag i Jönköping som ser till de individuella behoven, men också önskemålen från barnet och familjen. Det är barnets bästa som ska vara i fokus och barnet ska också kunna göra sin röst hörd och påverka insatsen.

Att ansöka om personlig assistans

Att ansöka om insatsen kanske inte alltid är så enkelt. Att ha personlig assistans för sitt barn påverkar hela familjen och vardagen, vilket ställer krav på rätt person som är anställd. Det kan också kännas svårt eftersom det är någon annan som ska ta hand om ens eget barn. Dessutom finns det också ibland frågetecken om barnet kan beviljas insatsen eller om behoven går under det normala föräldraansvaret. Här kan man få hjälp av ett assistansbolag i Jönköping med att ansöka om insatsen.

Bli anställd av assistansbolag i Jönköping

Som förälder kan man också i de flesta fall arbeta som personlig assistent åt sitt eget barn och då bli anställd av assistansbolag i Jönköping. Man får då tillgång till givetvis lön, men också trygghet i form av försäkringar och kollektivavtal. Man har också ofta möjligheten att själv välja hur mycket man vill jobba som personlig assistent åt sitt barn. Man kan också välja att anställa externa personliga assistenter. Vissa föräldrar väljer att vara arbetsledare och arbeta med det dagliga såsom schemaläggning, bemanning eller annan administration. Man kan också överlämna detta till det valda assistansbolaget i Jönköping.

Att vara anställd som personlig assistent åt sitt eget barn kan innebära en extra trygghet, både för föräldern/föräldrarna och barnet. Man ska vara medveten om att en personlig assistent ska göra som barnet vill och inte ha en uppfostrande roll eftersom det är förälderns roll. Detta kan vara svårt att hålla isär.