Husmorstips – stopp i rören

Husmorstips – stopp i rören

Husmorstips – stopp i rören

Har du problem med stopp i avloppet? Det finns många olika typer av rengöring och lösningsmedel att använda sig av men inte alltför sällan innehåller dessa en hel del kemikalier. Vill du undvika det finns det flera husmorstips att ta till som både är skonsamma mot miljön och mot plånboken.

Vad är ett husmorstips?

  • Billigt
  • Bra för miljön
  • Effektivt

Ett husmorstips är det som nyss nämndes, ett billigt och skonsamt knep för att lindra och råda bot på besvär. Till exempel kroppsliga – så som eksem eller hosta. Det kan även vara som i detta fall – ett knep för att råda bot på den husliga värken, så som envisa fläckar på möbler eller stopp i avloppet.

Husmorstips är många gånger effektiva, för en del kanske de till och med fungerar förvånansvärt väl – vilket kan bero på att tipsen är väl beprövade. Gemensamt för tipsen är att ingredienserna som används ofta redan finns i hemmet och inte minst i skafferiet. Det är inte ovanligt att tipsen innebär att ta tillvara på sådant som annars skulle ha slängts. Visste du till exempel att kaffesump kan användas som ingrediens i en body-scrub eller för att göra rent händer som är kladdiga av olja?

Bikarbonat

Bikarbonat är en universalprodukt som används till alltifrån matlagning, till skönhet och till städning. Det har en förmåga att lösa upp fett och smuts vilket gör att pulvret även går att använda för att lösa upp stopp i rören. Ett gammalt husmorstips är att blanda bikarbonat med vinäger och hälla ner i avloppet, därefter häller man över kokande vatten i avloppet och förhoppningsvis har man ett stopp mindre att tänka på efter proceduren.

Ättika

Ättika är liksom bikarbonat ett husmorstips som hänger kvar och som för det mesta håller vad det lovar. Fungerade det inte med vinägern? Testa då istället att blanda bikarbonat och salt och häll i avloppet. Sedan tar du och häller ättika ner i avloppet på blandningen med bikarbonat och salt. Koka upp vatten och häll även det ner i avloppet. Det kommer att bli en kemisk reaktion, både när bikarbonatet får ättika på sig och när vattnet träffar pulvret. Det är helt ofarligt och helt i sin ordning. Efter ett tag lägger sig reaktionen och du kan då testa om det fortfarande är stopp i avloppet – mest troligt inte.

Profilbild
Senaste inläggen av Hilma Larsson (se alla)
Profilbild
Hilma Larsson

Mode brukar främst förknippas med estetik. Men fokus på funktion kommer starkt och själv har jag hellre slitstarka arbetsbyxor än svindyra modebrallor. Det är även den rollen jag delvis kommer att ha som skribent. Följ mig och du kommer få läsa om kängorna som håller i 20 år, vad som är viktigt i val av vandringsbyxor och vilka ryggsäckar som fått bäst i test.