Hur transporterar man bäst en cykel?

Hur transporterar man bäst en cykel?

Hur transporterar man bäst en cykel?

Det finns ett växande behov av att kunna transportera en eller flera cyklar med bil. I takt med att det kommer ut nya cykelmodeller ökar även utbudet av cykelhållare. El-cyklar och fatbikes är exempel på två modeller som ökar explosionsartat. Förr i tiden fanns egentligen bara en typ av cykelhållare och det var en typ som kallas saxhållare. Nu förtiden finns det dock andra typer av cykelhållare som fungerar mycket bättre. När du ska köpa din cykelhållare så ska du välja en modell som är enkel att använda. En kolfibercykel skadas lätt och har du en sådan bör du välja en viss typ av cykelhållare. 

Vilken cykelhållare säljs det mest av? 

Den cykelhållare som det säljs mest av är en modell som man monterar fast på dragkroken som kallas för plattformshållare. Det är en modell som ganska nyligen har tagit sig in på den svenska marknaden som som har många fördelar. Denna typ av cykelhållare kan ta så många som fyra cyklar och samtidigt har man tillgång till bagageluckan. Det finns nämligen en plattform som man kan fälla ned och på så sätt kommer man åt bagageluckan. Ett problem förr var annars att när man monterade fast en cykelhållare på dragkroken så kunde man inte öppna bagageluckan, föga praktiskt. 

Kan man fästa en cykelhållare på bakluckan?

Ja det finns faktiskt en modell av cykelhållare som man kan fästa på bakluckan och som alltså går att använda även utan dragkrok. Den är mycket prisvärd och bilen konsumerar inte lika mycket bensin som om man har en takhållare på taket. Det finns dock bilar som inte är tillräckligt starka för denna typ av cykelhållare och det är svårt att komma in i bagageluckan med denna modell. Det finns också vissa typer av bilmodeller som inte alls är kompatibla med en bagagemonterad cykelhållare. 

Finns det några fördelar med en saxhållare? 

De flesta känner till den klassiska cykelhållaren som man brukar kallar saxhållare. Man hänger cykeln på en cykelhållare som ser ut som en sax. Den monteras på dragkroken och är ganska enkel att använda med en standardcykel. Cyklarna fixeras dock inte med en saxhållare och risken för skador är högre än med andra typer av cykelhållare. Cyklarna skymmer dessutom nummerskylten så därför måste du köpa till tillbehör som göra att nummerskylten blir synlig eller köpa en till nummerskylt och montera synligt. Det är inte heller alla cyklar som går att använda med en saxhållare. 

Profilbild
Senaste inläggen av Hilma Larsson (se alla)
Profilbild
Hilma Larsson

Mode brukar främst förknippas med estetik. Men fokus på funktion kommer starkt och själv har jag hellre slitstarka arbetsbyxor än svindyra modebrallor. Det är även den rollen jag delvis kommer att ha som skribent. Följ mig och du kommer få läsa om kängorna som håller i 20 år, vad som är viktigt i val av vandringsbyxor och vilka ryggsäckar som fått bäst i test.