Att vara konsult som psykolog skiljer sig åt från populärkulturen

Att vara konsult som psykolog skiljer sig åt från populärkulturen

Psykologyrket skiljer sig mycket åt från den bild som förmedlas av populärkulturen. Detta är viktigt att ha koll på när du är konsult som psykolog. Därför delar vi här med oss av några tips på vad du bör tänka på för att inte få en felaktig uppfattning om yrket!

Viktigt att vara tålmodig när du är konsult som psykolog

Oavsett om du har ett yrke där du är konsult som psykolog eller inte finns det vissa tillfällen då du känner dig hjälplös. Det finns tyvärr stunder då du helt enkelt inte har möjlighet att hjälpa en medmänniska. Du bör också tänka på att:

  • Psykologyrket skiljer sig åt mot den bild som tv-serier förmedlar. Visst, många psykologer har en soffa eller fåtölj som patienten får sätta sig i. Men den verkliga bilden av psykologyrket skiljer sig trots allt en hel del åt från den bild som förmedlas av vissa populära tv-serier. Till exempel vore det oetiskt för en psykolog att dejta sin patient, vilket är ett återkommande tema i vissa serier på tv. Dessutom delar riktiga psykologer inte med sig av sina egna personliga problem till patienterna.
  • Patienten bör vara den som håller i taktpinnen under samtalet. När du arbetar inom psykologyrket kan du komma i kontakt med patienter som lider av ångest, depression eller PTSD. Du kommer även få träffa patienter med helt andra besvär än dessa. Därför är det viktigt att du inte följer en mall eller fast och obeveklig struktur när du pratar med dina patienter. Ditt jobb är istället att hjälpa patienterna att bearbeta sina problem i deras egen takt.
  • Det tar flera samtal för er båda att bygga upp ett förtroende. En annan sak som du bör ha i åtanke är att det vanligtvis tar långt fler än ett samtal att bygga upp ett verkligt förtroende mellan dig och din patient. Därför kan du inte vara otålig i ditt arbete utan istället ge patienten tid innan ett större genombrott kan ske. Framför allt i samband med ert första möte och samtal kommer du främst att ställa ett antal frågor och göra en bedömning av patienten. Då bör du inte vara alltför gåpåig utan istället låta patienten öppna upp sig allt mer under de kommande besöken.
webmaster