Guld är den ädelmetall som omfattas av störst handelsvolym. Det är orsaken till att det är möjligt att investera via flera olika värdepapper och alternativ. Utöver att köpa fysiskt guld är det exempelvis möjligt att köpa certifikat. Vilka fördelar och nackdelar finns det med att investera i guldpris via certifikat?
Certifikat som följer guldpris
Ett certifikat är ett värdepapper som kan handlas över börsen. Värdepappret ges ut av en utgivare som i sin tur har lika mycket av tillgången som certifikaten speglar. Har de exempelvis gett ut 10 000 certifikat där varje återspeglar 1 gram av tillgången behöver de hålla 10 000 gram guld. Att äga ett sådant certifikat innebär därmed att investeringen ökar/minskar i förhållande till aktuellt internationellt guldpris. Dessa kan även köpas med hävstång:
- X2 Bull – Innebär att daglig värdeökning multipliceras med 2.
- X3 Bear – Innebär att daglig värdeökning inverteras och multipliceras med 3. Skulle dagens guldpris gå upp 1 % skulle det innebära att detta certifikat går ner 3%.
Fördelar
Den primära fördelen med att investera i guldpris via certifikat är att handeln sker i värdepapper istället för den underliggande fysiska tillgången. På mindre än en minut har inloggning skett till en mäklare och köp- eller säljorder lagts. Det går även att lägga order på en annan nivå än aktuell prisnivå för att därigenom hoppas köpa eller sälja till mer fördelaktiga nivåer.
Detta kan ställas mot att köpa och sälja fysiskt guld vilket tar betydligt längre tid. Dessutom kan inte fysiska tillgångar hållas inom ISK eller kapitalförsäkring vilket innebär att det uppstår högre vinstskatt. En annan fördel är att det är möjligt att investera i ökat eller minskat guldpris. Det finns nämligen certifikat som ökar i värde ju mer guld går ner, vilket visas ovan.
Nackdelar
Vid handel med certifikat betalas ett courtage vid varje handelstillfälle. År 2022 var kostnaden hos både Avanza och Nordnet 19 kronor per tillfälle. En person som därmed köper guld för 100 kronor kommer enbart få tillgången för 81 kr eftersom resten försvinner i courtage. Certifikat är därmed inte ett bra alternativ för personer som bara vill investera mindre summor.
Om istället 10 000 kronor önskas investeras kommer courtage på 19 kronor enbart motsvara ca 0,2 % av hela köpesumman. Ytterligare en nackdel är att investeringen är knuten till en specifik mäklare. Äger du istället en guldtacka eller liknande kan den säljas till en privatperson eller till vilken återförsäljare som helst. För vissa är detta avgörande då de själva vill ha kontroll över det guld som ägs. Men det sker då snarare utifrån ett ekonomiskt säkerhetsperspektiv än som investering.
- Investera i guldpris via certifikat - 27 oktober, 2022
- Att vara konsult som psykolog skiljer sig åt från populärkulturen - 17 september, 2022
- Slipp bonuspoäng – välj ett kort med cashback - 23 mars, 2022