Är du en av alla dem som runt nationaldagen kommer på hur trevligt det är att ha en flaggstång och kunna hissa svenska flaggan? Sneglar du ibland längtansfullt mot grannarnas flaggstänger? Kanske går du redan i tankar om att köpa en flaggstång men vet inte riktigt var du ska börja? Oroa dig inte, vi listar här lite saker som kan vara bra att veta för att hitta passande flaggstång.
Olika typer av flaggstänger
Flaggstänger kommer i många olika storlekar, färger och material, men de allra vanligaste är förstås de vita i glasfiberarmerad plast. Det går dock att beställa andra material, som till exempel trä, från många tillverkare.
Flaggstänger finns som fristående eller de som fästs på fasaden. De som fästs på fasaden eller på taket, de så kallade fasadflaggstängerna, är i regel betydligt mindre och lättare.
De fristående flaggstängerna går å sin sida att hitta i olika tjocklekar och längder. De flesta flaggstänger som säljs i Sverige är de så kallade EU-flaggstängerna. Dessa är de glasfiberförstärkta, vita PVC-flaggstängerna. Längderna varierar normalt sätt mellan 6 och 18 meter, men hos många tillverkare kan man behöva specialbeställa om man vill ha högre än 12-14 meter eller under 8 meter.
För dig som privatperson
För privatpersoner brukar de mindre storlekarna, mellan 6 och 12 meter, vara tillräckliga. Medan för företag kan det vara mer aktuellt med de större storlekarna. En del tillverkare säljer designade flaggstänger och dessa kan ha andra färger än vit. De kostar ofta lite mer, men å andra sidan ser de vackra ut även utan en hissad flagga. Större delen av året står ju flaggstången trots allt endast med en vimpel.
Flaggstänger tillverkas också med olika typer av fästen eller vevar. Den klassiska flaggstången har endast en enklare knape där man hissar flaggan för hand, men det går även att hitta flaggstänger med olika typer av vevar. En flaggstång med vev underlättar både själva hissandet och när flaggan ska tas ner, eftersom linsystemet ofta sitter på insidan av flaggstången. Med ett invändigt linsystem undviker man även att linan inte flyger iväg, samt att den inte smattrar mot stången i stark vind.
Ju större flaggstång, ju större flagga
För många kan det kanske tyckas självklart, men för en flaggstång av större modell, krävs en betydligt större flagga än för en flaggstång av en mindre modell och vise versa. En flaggstång som är 16-18 meter bör ha en flagga som är runt 4 meter, medan en mindre flaggstång behöver en flagga på ungefär halva den storleken. Samma gäller för vimplar, den minsta storleken av flaggstång behöver en vimpel på 2-3 meter medan den största storleken behöver en vimpel på närmare 6 meter.
- Allt du behöver veta om stödstrumpor - 25 december, 2020
- Sköna underkläder – en omöjlig kombination? - 27 augusti, 2020
- Färdiga matkassar - 26 oktober, 2018