Klassiskt Danskt smörrebröd

Om det finns någon maträtt som ofta förknippas med Danmark är det smörrebröd. I mångt och mycket kan detta anses vara en nationalrätt även om det finns enorm variation i fråga om vad smörrebrödet har för pålägg. Begreppet smörrebröd handlar om sättet maten serveras mer än om vilka ingredienser man väljer att använda. Det är dock vanligen fråga om ett litet kompakt bröd med allsköns pålägg. Kopplingen till smörgåstårta eller landgång är inte långt borta även om detta är en betydligt mer kompakt och sammansatt rätt. Det finns inga strikta regler för vad man skall ha på ett smörrebröd, men vissa klassiska kombinationer har fått egna namn. På sätt och vis samma fenomen som klassiska smörgåsar där bookmaker samt croque monsieur fått sina respektive namn. Gäller det smörrebröd finns t.ex. Dyrlaegens natmad och Sol over Gudhjem som de flesta konnässörer inom smörrebröd känner till.

Havsinspirerad kost

Som många andra rätter vilka får ett skimmer av att vara nationalrätt, ser man en stark koppling till de grödor och protein som finns i området. När det gäller danska smörrebröd är sill en mycket vanlig komponent vid sidan av ägg och fläsk. Sill kommer i alla tänkbara former och kan figurera tillsammans med allsköns röror, kolhydrater och kryddor. Rökt sill är för många en avgörande ingrediens man inte vill vara utan. Rå äggula är för någon annan vad som gör smörrebrödet till en komplett rätt. Även om det vanligtvis är ganska små portioner där man äter flera mindre smörrebröd, finns alternativ som utgör huvudrätt även vid ordentliga middagar.

I Sverige har smörrebröd blivit en del av mingelmatskulturen. Plockmat i alla dess former är uppskattade både vid fest och vernissage. Vill man fullt ut njuta av ett gott smörrebröd kan man till detta inmundiga ett gott öl eller en klar. Väntas en större tillställning kan man med fördel prova att byta ut smörgåstårtan mot ett rikt bord smörrebröd, eller varför inte låta dessa komplettera varandra? I och med att båda dessa rätter kombineras fritt efter smak, kan de fungera utmärkt som komplement till varandra. Det ger dessutom gästerna möjlighet att förkovra sig i smaker de annars kanske inte tar del av under sin vardag.

Separator image Posted in Nöje.